Сблъсъкът с деменция в напреднала възраст е предотвратим

Възпалителните процеси в организма ускоряват процесите на стареене

13.01.2022 | 21:32 Редактор: Жаклина Иванова
Сблъсъкът с деменция в напреднала възраст е предотвратим

Деменцията е проблем, който силно тревожи хората в напреднала възраст. Все още има много въпроси, свързани с това състояние и възможностите да бъде предотвратено развитието му или да бъдат открити по-добри начини за лечение.

Според прогнозите на Организацията на обединените нации хората на възраст 60 и повече години ще надскочат 2 милиарда до 2050 г. Те ще съставляват над 20% от населението и съответно ще нарастват и случаите на деменция и засегнатите от спад на когнитивните възможности.

Деменцията не е задължителна част от процесите на стареене. Според доклад на Асоциацията за борба с Алцхаймер в САЩ тази честа форма на деменция засяга 3% от хората на възраст 65-74 години в САЩ. В резултат на нарастването на риска с напредване на възрастта процентите постепенно се вдигат нагоре.

Ако някой от нашите родители има деменция, това не означава също така, че и ние непременно ще изпитваме когнитивни затруднения с напредването на възрастта. Но ако родител или баба и дядо са развили болестта на Алцхаймер, когато са били по-млади от 65 години, рискът тя да се предаде генетично е по-висок. Ранното начало на болестта на Алцхаймер обаче е сравнително рядко.

Начинът ни на хранене може да има важна роля в борбата с възпалението като един от биологичните пътища, допринасящи за риска от деменция с напредването на възрастта, смятат изследователите в областта на неврологията. Една от съществуващите теории за повишен риск от поява на деменция при възрастните хора е свързана с начина им на хранене.

Възпалителните процеси в организма ускоряват процесите на стареене, в частност стареенето на мозъка. До този момент учените са установили, че повишеният прием на храни, поддържащи възпалителни процеси и огнища в организма, има негативен ефект върху когнитивните способности и паметта. Изследванията в тази посока все още продължават.

Възможността за измерване на възпалителния потенциал на различните начини на хранене може да помогне на лекарите да препоръчат някои диетични промени с цел подкрепа на когнитивното здраве и ограничаване на риска от деменция в напреднала възраст.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК