Изкуствен интелект предсказва появата на деменция с 92% точност

В изследването са включени над 15 300 пациенти от САЩ

20.12.2021 | 14:15 Редактор: Ваня Кузманова
Изкуствен интелект предсказва появата на деменция с 92% точност

С 92% точност изкуствен интелект предсказва появата на деменция в срок от 2 години при някои хора. Изследването е проведено от Университета на Ексетър и се прави посредством машинно обучение.

Проучването е представено в сп. JAMA Network Open и е финансирано от Alzheimer's Research UK и може да се намери под заглавието: “Ефективност на алгоритмите за машинно обучение при прогнозиране появата на деменция сред пациенти в клиника за когнитивни функции

При разработка и активно прилагане на разработения модел ще бъде възможно понижаването на вероятността от неправилно поставяне на диагнозата деменция.

Изследователите са анализирали данни на хора, които са посещавали 30 свързани помежду си клиники, наблюдаващи техните когнитивни функции - Националния координационен център на Алцхаймер в САЩ. Участниците не са имали деменция в началото на проучването, въпреки че много от тях са имали проблеми с паметта или други мозъчни функции.

След проследяването на тези пациенти в клиниките, 1568 от тях развиват деменция в периода между 2005 и 2015 г. Методът на машинно обучение успява да предвиди тези случаи с точност от 92%.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК