Диви леопарди са заразени с Делта - достига белия дроб, лимфите и мозъка на животните

Дивите котки са били заразени при контакт с хора

13.01.2022 | 14:43 Редактор: Елеонора Танева
Диви леопарди са заразени с Делта - достига белия дроб, лимфите и мозъка на животните

Диви леопарди са били заразени с Ковид-19 в Индия. Анализът на вирусни проби в целия геном е показал, че вариантът Делта на SARS-CoV-2 е започнал да се разпространява сред популацията на дивите животни. Описание на проучването е публикувано в информационния портал за биологични науки bioRxiv.

За последните две години учените са открили много примери как SARS-CoV-2 или други подобни на него вируси попадат в популацията на диви и домашни животни. 

Учени от САЩ откриха антитела срещу коронавирус в кръвни проби на белоопашати елени и диви котки. По-рано стана известно, че новият вид коронавирус може да заразява норки, лъвове, тигри, енотовидни кучета и много други диви животни.

Изследването на учени от Института за ветеринарни проучвания на Индия показва, че сред популацията на дивите леопарди в индийския щат Утар Прадеш е започнал да се разпространява вариантът Делта. 

Анализирани са тъканни и кръвни проби, взети от тялото на леопард, което е открито в края на октомври миналата година. Учените са открили в организма му частици от коронавирус.

И двете изследвания показват, че Делта е проникнал в популацията на индийски леопард в резултат на случаен контакт между животни и хора в ранните етапи на разпространението на този патогенен щам в Индия. Това показва, че SARS-CoV-2 се е разпространявал активно сред популациите на дивите котки през втората половина на миналата година, информира БГНЕС.

Учените са открили вирусни частици не само в белите дробове на леопарда, но и в неговата лимфна система и в мозъчните тъкани.

Последното, според ветеринарите, може да означава, че дивите котки са не по-малко уязвими от SARS-CoV-2, отколкото хората. Това според учените подчертава необходимостта от постоянно наблюдение на разпространението на коронавируса в техните популации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК