"Ако някой реши да вземе дъщеря ми, ще му я дам за $300": Хората в Афганистан умират от глад

Семейства в безизходица продават децата си

12.01.2022 | 16:55 Редактор: Жаклина Иванова

Бедност и глад мъчи хората в Афганистан. Мнозина са обречени на гладна смърт. Семейства в безизходица продават децата си."Ако някой реши да вземе дъщеря ми, ще му я дам за 300 долара", казва един отчаян баща.

Хадия седи на улицата, трепереща от студ, и лъска обувки. Екип на агенция "Ройтерс" я снима как работи. В близък кадър се виждат ръцете ѝ - оцапани в черно от боя за обувки. Преди да дойдат талибаните на власт, Хадия е била учителка, но след като мъжът ѝ, дъщеря ѝ и синът ѝ загубили работа, парите вече не им стигали за храна, затова се наложило тя да чисти обувки по улиците.

"Никой в семейството вече не изкарва пари. Има много дни, в които нямаме какво да сложим на масата", казва тя.

Хадия е изоставила учебниците и моливите, а вместо това размахва четките за обувки. Много учителки в Афганистан са лишени от правото да работят или пък изобщо не получават пари за работата си. Близо 70% от парите за образователната система идваха от чужбина, но това беше преди талибаните да дойдат на власт, пише DW.

Въпреки това и през миналата година повече от половината момичета в страната не са имали завършено начално образование. Този дял сега ще спадне още повече.

Но тази грижа е по-скоро бял кахър за хората в Афганистан - мнозина изобщо не знаят как да оцелеят през зимата. По преценки на ООН, повече от половината население в страната е застрашено от глад. Суровата зима допълнително утежнява ситуацията. В Бамян, Централен Афганистан, вече от седмици температурите са под нулата.

"Зимите стават все по-сурови", казва Дария, майка на пет деца. Тази година обаче семейството е в още по-трудна ситуация.

"Мъжът ми не намира работа, всеки ден ходи на пазара и чака да го наемат, понякога има късмета да пренася чували с ориз или брашно, с което изкарва по 48 афгана на ден, но има и дни, в които не носи вкъщи нито стотинка", споделя тя.

48 афгана са не повече от 50 евроцента. Все още семейството има пред своята барака няколко чувала с въглища за отопление. Парите за тях са взели назаем още преди началото на зимата.

ООН предупреждават, че близо 97% от жителите на страната още през тази година ще се окажат под границата на бедността. Преди талибаните да дойдат на власт над 75% от приходите в афганистанския бюджет идваха от чужбина.

"Продадох дъщеря си. Нямах друг избор."

В социалните мрежи се появяват все повече съобщения, че семейства са принудени да продават дъщерите си, за да се спасят от мизерията. "Тази дъщеря вече се наложи да я продам", казва в едно подобно видео Хамид Абдула, като поставя ръка върху рамото на седемгодишната Хосран.

Момиченцето срамежливо отхвърля шала, който прикрива лицето ѝ, а очите ѝ са пълни със сълзи.

"Нямах друг избор. Жена ми е болна, имаме нужда от лекарства, а нямаме нищо за ядене. И останалите в семейството гладуват. Имам и още една дъщеря, ако някой реши да я вземе, бих я продал за 300 долара, защото съм принуден", казва бащата.

Договорените бракове с млади момичета не са необичайни в някои региони на Афганистан. Но в повечето случаи девойките остават при родителите си до 15-ата си година. Сега се вижда, че бащи все по-често договарят бракове за момиченца, които са още деца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 2
ББ
преди 2 години
Не може да се размножаваш като животно а да живееш като човек Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Божеее помогни на тези хорица...в кой век живеем Боже... Сигнализирай за неуместен коментар