Присаждането на сърце от прасе - исторически пробив в медицината или единичен фойерверк

Вижте историята на 57-годишния американец Дейвид Бенет

11.01.2022 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

Единствената надежда на 57-годишния американец Дейвид Бенет да живее е да му бъде присадено сърце от прасе. Той получава шанс за нов живот след 7-часова операция в Балтимор – първата по рода си в света. 

Знам, че това е изстрел в тъмното, но това е последният ми избор - това са последните думи на Деквид Бенет преди животоспасяващата операция. А единственото му желание е отново да стане от леглото и да е със семейството си. 

"Той не искаше да умре, той нямаше друга алтернатива. Каза ми, че не иска да умре, но ако това се случи, може би "вие ще научите важни неща как да помагате на хората", посочи хирургът проф. Бартли Грифит. 

Лекарите в Мериленд получават специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ да извършат процедурата, тъй като без нея мъжът не може да оцелее. Той е бил неподходящ за трансплантация на човешко сърце заради лошото му здравословно състояние. 

За медицинския екип, извършил трансплантацията, това е исторически пробив, който може да промени живота на много хора по целия свят. 

"Това, което всички искат, е да нямаме недостиг на органи. Това е една крачка напред, да се даде надежда на хората, които чакат с години трансплантация на сърце. Никога не сме правили това на човек и ми харесва да мисля, че ние сме му дали по-добър вариант от това, което би било продължаването на терапията му. Но дали ще живее ден, седмица, месец, година, не знаем", каза още проф. Грифит. 

И макар да не е ясно колко може да живее със сърцето от прасе, Дейвид е благодарен за възможността отново да прегърне семейството си, дори и за малко. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК