Големият печеливш от "цветната революция" в Казахстан е Путин?

Анализатори са единодушни, че новите цени на газа, които изкараха хората на улицата, не са случайни

06.01.2022 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Спонтанен социален бунт или "цветна революция" се случва в Казахстан - изключително важната за енергийната сигурност на Азия държава.

Безредиците в Казахстан са очаквани, смята международният анализатор Боян Чуков. Знаците той е разчел в изказване на руския президент Владимир Путин.

"Подготовка е вървяла за "цветна революция". Тази подготовка върви от много дълго време. И да съм точен - Владимир Путин намекна, че се върви към подобна ситуация", посочи експертът по международни отношения и дипломат.

Терминът "цветна революция", който описва внесените отвън безредици и протести в бившите съветски републики, обаче е изчерпал смисъла си, коментира специалистът по международно право проф. Нина Дюлгерова.

"За мен, "цветната революция" в нейния радикален вариант, приключи с държавния преврат в Украйна", уточни тя.

Анализаторите обаче са единодушни, че новите цени на газа, които изкараха хората на улицата, не са случайни. Казахстан е изключително богата държава, но и изключително слабо населена. Освен нефт и газ, произвежда и 22 тона уран годишно. А сериозно намесени са британски интереси.

"Тя е приватизирана от западни корпорации. Единственото ценообразуване, което не даваха да се пипа, беше горивото на колите, и което обаче зависеше от частни фактори. А те бяха тези, които решиха да вдигнат цените. И както виждате, няма нищо случайно", изтъкна Чуков.

"Най-голямата губеща е Великобритания", добави проф. Дюлгерова.

Събитията в Централна Азия се развиха дни преди дългоочакваните разговори между Съединените щати, НАТО и Русия по темата за Украйна. А големият печеливш може да се окаже Путин.

"Той не се шегува, когато каза "не пипайте постсъветското пространство". Това е зона на наши интереси и всеки, който се набърка вътре, ще получи много решителен отпор", посочи Чуков.

"Всички го сочат с пръст, но без него не могат. Това означава, че той е непреодолимият фактор, искаме или не", завърши проф. Дюлгерова.

В късния следобед все пак Казахстан въведе ценови ограничения за втечнения газ и за бензина, както и мораториум върху повишаването на цените за комунални услуги за шест месеца.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК