"Шпигел": Германски антиваксъри се заселват в България

Местните твърдят, че Ковид мерките се спазват и важат за всички

05.01.2022 | 18:12 Редактор: Искра Ангелова

Авторитетното германско списание "Шпигел" твърди в своя статия, че групи германци се заселват в България, защото няма контрол за спазването на Ковид мерките. За един от комплексите в Ахелой - "Шпигел" пише, че е "бастион на антиваксърите". Публикацията обаче предизвика недоволство сред жителите на морските общини.

В статията в "Шпигел" се твърди, че противници на ваксините и на Ковид мерките са открили Ахелой като място, където не се спазват ограниченията. Журналистът Валтер Майер се среща със свои сънародници, които често се събирали в любим ресторант. 

Местните обаче твърдят, че Ковид мерките се спазват и важат за всички.

"Още от вратата ние ги посрещаме, питаме дали имат "зелен сертификат". Връщали сме много хора", каза готвачката в ресторант в Ахелой Анифе Асан.

Оказва се, че германски граждани живеят под наем както в Каварна, Равда и Ахелой, така и по на юг - в Поморие и Сарафово. Проверяваме спазват ли се ограниченията в едно от любимите заведения на германци и англичани в квартал "Сарафово". Местните са категорични, че чужденците, които влизат в заведенията, имат здравни сертификати, а причината да идват в България е по- евтиният живот.

"Животът в България все още за тях е по-евтин, заради лева. А другото за ваксините, да, лесно им е защото отиват в РЗИ-то, показват си паспорта, няма значение дали е на Европейския съюз, специално за англичаните. Нямат проблеми, веднага им се слага ваксина и са много отговорни хора", коментира Дешка Михайлова.

Чужденците не отричат, че с пенсия от близо 2 000 евро у нас се живее значително по-добре. Жители на черноморските селища обаче са възмутени от статията в авторитетното издание "Шпигел".

"Германците са едни от най-отговорните хора. Те пишат за "Шпигел" неща, които аз съм запозната, защото чета много, не знам въз основа на какви данни, какви факти те пишат тези неща", допълни Дешка.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК