Русия призова за мирно решаване на напрежението в Казахстан

"Следим отблизо събитията в братската съседна страна", казват от руското външно министерство

05.01.2022 | 20:37 Редактор: Теодора Патронова
Русия призова за мирно решаване на напрежението в Казахстан

Русия призова за "диалог" в бившата съветска република Казахстан, в която безпрецедентните размирици излязоха извън контрол заради увеличението на цените на енергията в централноазиатската държава.

"Следим отблизо събитията в братската съседна страна", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от "А Нюз".

"Подкрепяме мирното решаване на всички проблеми в контекста на правната и конституционната рамка и чрез диалог, а не чрез улични безредици и нарушаване на законите. Надяваме се на възможно най-скорошно нормализиране на ситуацията в страната, с която Русия е свързана чрез стратегическо партньорство и братски съюз."

Протестите в Казахстан, предизвикани от новогодишното увеличение на цените на енергията, са рядко предизвикателство към авторитарното правителство.

Казахстан е от решаващо значение за Русия като икономически партньор, а президентът-основател Нурсултан Назарбаев е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

По-рано днес протестиращите щурмуваха кметството в най-големия казахстански град Алмати и поеха контрол над сградата, съобщи БГНЕС.

Демонстрациите са най-голямата заплаха досега за режима, установен от Назарбаев, който се оттегли през 2019 г. и постави на президентския пост лоялния Касим-Жомарт Токаев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК