Гърция определи таван на цената на PCR тестовете

Опозицията настоя за предсрочни избори и обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Ковид-19

04.01.2022 | 21:15 Редактор: Жаклина Иванова
Гърция определи таван на цената на PCR тестовете

Опозицията в Гърция настоя за предсрочни избори, като обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Ковид-19.

Кабинетът не може да се справи с пандемията и е токсичен за страната, заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас, отправяйки искането за предсрочен вот.

То беше провокирано от фиксираното от държавата намаление на цената на PCR тестовете за Ковид-19 в частните лаборатории в Гърция.

До 47 евро се определя най-високата допустима цена на PCR в частна лаборатория, реши министерството на развитието в Атина. От тази сума 35 евро е цената на теста и 12 евро са за вземане на пробата. Разпореждането влиза в сила от утре.

От централата на опозиционната партия "Сириза" определиха намалението на цената като "подигравка за гърците" и отново обвиниха правителството, че не разбира реалната обстановка в страната.

В изявлението на "Сириза" се посочва, че правителството е оставило без контрол 2 години частните лаборатории да извършват "грабеж" от обикновените граждани, които сега са подложени и на "цунами" от високи цени на стоки от първа необходимост.

За безплатни тестове за всички се обявиха всички опозиционни партии. От лекарския съюз в Гърция също са "за" безплатни тестове, а като цел изтъкват - за да се определи размерът на пандемията, информира БНР.

Същевременно в Гърция беше отчетен рекорд на Ковид-19 заразените - за последните 24 часа те са над 50 000.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК