Путин надигра ЕС: Сключва сделка с Китай за изграждане на газопровод

"Силата на Сибир – 2" ще принуди Европа да бъде по-сговорчива, за да има достъп до по-евтин газ

04.01.2022 | 10:50 Редактор: Теодора Патронова
Путин надигра ЕС: Сключва сделка с Китай за изграждане на газопровод

Русия е на финалния етап от сключването на сделка с Китай за изграждането на газопровода "Силата на Сибир – 2", съобщи британският вестник Daily Express. Изданието заключава, че това ще позволи на руския президент Владимир Путин да надиграе Европа, която упорито не сертифицира вече построения газопровод "Северен поток 2".

Позовавайки се на редица анализатори, вестникът изтъква, че новият газопровод за Китай е с експортен капацитет до 50 милиарда кубически метра газ годишно и ще даде на Москва нов лост за натиск върху Европа, изостряйки газовата криза в Стария свят. Това ще принуди Европейския съюз да бъде по-сговорчив с Русия, за да има достъп Европа до по-евтин руски газ, чиито цени са се повишили няколко пъти през последната година, цитира "Фокус".

В същото време Daily Express не предоставя никакви допълнителни подробности относно изпълнението на проекта "Силата на Сибир – 2".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
АМЕРИКАНЦИТЕ им диктуват на ЕС кво да правят ...няма лабаво ! Русия обаче си знае силата и няма да клекне на никой ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години