Светът посреща втора НГ с Ковид ограничения, някъде падат, другаде - ги затягат

Първи 2022 г. посрещнаха жителите на Нова Зеландия

31.12.2021 | 18:40 Редактор: Ваня Кузманова

Новата 2022 година вече настъпи в някои части от света. Първи по традиция я посрещнаха жителите на Нова Зеландия. 25 часа по-късно последни ще празнуват в Самоа. Редица страни обаче, отмениха тържествата, заради нарастващите случаи на коронавирус. Други пък отмениха забраните точно в навечерието на празника. 

Традиционно Нова Зеландия е първата държава, в която отброяват първите минути на Новата година. В Оукланд посрещнаха не само 2022-ра, а и падането на ограниченията - хората имаха право да се събират на големи групи за първи път от август насам. Барове, ресторанти са отворени. А светлинното шоу в столицата беше впечатляващо. 

Огненият спектакъл в Сидни започна три часа преди Австралия да посрещне новата 2022 г. Стотици хора наблюдаваха на живо зарята на пристанището в най-многолюдния град в страната. Но Австралия сега посрещна 2022-ра доста по-тихо. 

А Русия посреща цели 11 пъти Новата година - защото обхваща 11 часови зони. На Международната космическа станция пък космонавтите и астронавтите ще си честитят 15 пъти. За тях Новата година настъпи за първи път в 14,44 ч. българско време. 

Но много от тържествата, които сме свикнали да гледаме, ще минат под сянката на коронавируса. В Ню Йорк на Таймс Скуеър новогодишното тържество няма да е така пищно като минали години, но все пак се очаква да се съберат хора. 

В Сеул властите забраниха хората да се събират и да гледат зрелищното отброяване на секундите преди новата година и вместо това церемонията ще се предава по телевизията и в онлайн. 

Но пък в Рио де Жанейро, където тържествата обикновено привличат 3 милиона души на плажа Копа Кабана, този път няма ограничения.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК