КНДР е обвинена в кражба на над $1 милиард в криптовалута, атакува борси по цял свят

Страната използва хакери, за да се насочи към лица и компании

31.12.2021 | 12:54 Редактор: Искра Ангелова
КНДР е обвинена в кражба на над $1 милиард в криптовалута, атакува борси по цял свят

Твърди се, че Северна Корея е откраднала криптовалута на стойност над 1,7 милиарда щатски долара от борси за няколко години, съобщават южнокорейски медии, цитирани от сайта beincrypto. Според информацията, тоталитарната държава използва хакери, за да се насочи към лица и компании от различни части на света. 

Южнокорейски медии съобщават, че Северна Корея е хакнала 2 трилиона вона (1,7 милиарда долара) криптовалута от различни борси. Докладите по темата отбелязват, че страната, подложена на тежки санкции, пази активите в дългосрочен план, за да се възползва максимално от тях, вместо да ги продава незабавно за пари.

Обвиненията, че Северна Корея е използвала хакери за кражба от борси продължават отдавна. През октомври тази година САЩ също посочиха, че страната прави това от няколко години. 

"Правителството на САЩ установи, че севернокорейските хакери са се обединили с други престъпници за пране на пари, за да откраднат виртуални активи от три борси за виртуални активи и след това да изпират приходите", пише в официалния доклад на американските власти, информира Money.bg.

Твърди се още, че Северна Корея атакува крипто борси в различни части на света, включително Южна Корея, Словения, Индонезия и Съединените американски щати. Смята се, че придобитите виртуални пари са били използвани за финансиране на нейната ядрена програма и разработването на балистични ракети. 

Държавата прибягва до различни тактики, за да заобикаля тежките икономически санкции срещу нея. Криптовалутите са се превърнали в един от основните инструменти в това усилие, което тревожи правителствата и лидерите по света, коментират политически анализатори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК