Човек от народа или жесток диктатор: Ким Чен Ун управлява Северна Корея вече 10 г.

"Нашите атомни оръжия могат да стигнат до всяка точка на САЩ", заяви той пред 2018 г.

22.12.2021 | 22:41 Редактор: Жаклина Иванова
Човек от народа или жесток диктатор: Ким Чен Ун управлява Северна Корея вече 10 г.

Човек от народа, жесток диктатор или и двете: така се представя севернокорейският лидер Ким Чен Ун през последните десет години, откакто е на власт. Удивително е как той съумява да оцелее в "морето от акули" в Пхенян.

Ту човек от народа, ту жесток диктатор: така се представя севернокорейският лидер Ким Чен Ун през последните десет години, откакто е на власт. Тъкмо тази смесица е най-важното постижение на Ким, смята професорът по международна политика в университета в Сеул Мейсън Ричи.

Удивително е, че той все още държи властта в това "море от акули" и че успява да се наложи над другите акули, изтъква професорът. Нека не забравяме, че една година, след като пое властта Ким нареди да убият собствения му чичо.

През пролетта на 2017 година Ким (предполага се) организира убийството на доведения си брат Ким Йон Нам на летището в Куала Лумпур, Малайзия. Две млади жени, които са били убедени от екипа по ликвидацията, че участват в заснемане на смешни видеа, натъркват очите на Ким Чен Нам с бързо действаща отрова, която го убива часове по-късно, пише DW.

Мейсън смята, че Ким не е едноизмерен и вече много добре владее лостовете на властта. Сред тях са и ракетните и ядрените опити, които го поставят в позицията да разговаря едва ли не на равна нога с велики сили като САЩ и Китай, припомня професорът.

През януари 2018 Ким Чен Ун дори заяви: "Нашите атомни оръжия могат да стигнат до всяка точка на САЩ. Ядреното копче ми е винаги под ръка на бюрото. Това не е някаква заплаха, това е реалността".

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп отговори с насрещни заплахи, но постепенно напрежението спадна и през юни 2018 година двамата дори се срещнаха в Сингапур.

Миналото ще остане в миналото, сега светът ще преживее сериозна промяна, каза тогава Ким. Светът с нетърпение очакваше тази промяна, но втората срещу между двамата през февруари 2019 за всеобща изненада завърши без никакви резултати.

През следващите месеци не се случи нищо забележително, ала Ким все пак продължи да изпълнява обещанието си и да не провежда повече оръжейни тестове. В началото на миналата година обаче тези заплахи отново излязоха на дневен ред.

А после Ким съвсем неочаквано изчезна от сцената. Веднага се появиха слухове, че диктаторът е натрупал много свръхтегло и може би е тежко болен.

В лъча на прожекторите все по-често започна да се озовава по-малката му сестра Ким Йо Чен, за която се заговори като за бъдеща негова наследничка във властта. Ким Йо Чен е еднокръвна сестра на диктатора, а в Северна Корея този факт е от голямо значение.

Трикът с изчезването на Ким Чен Ун се повтори отново година по-късно, а след това се появи видимо доста отслабнал. Някои от наблюдателите предположиха, че се е подложил на операция за скъсяване на стомаха.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК