Джонсън: Реваксинацията ни позволи да избегнем строгите мерки, имунизирайте се

"Призовавам всички да бъдат внимателни и да се изследват, ако ще посещават обществени места", каза британският премиер

31.12.2021 | 08:34 Редактор: Жаклина Иванова
Джонсън: Реваксинацията ни позволи да избегнем строгите мерки, имунизирайте се

Високата степен на реваксинация на населението срещу коронавирус позволи на Обединеното кралство да избегне налагането на строги ограничителни мерки, заяви министър-председателят на Обединеното кралство в новогодишното си обръщение към нацията.

"В навечерието на Нова година трябва да кажа, че постигнахме целта си да удвоим процента на допълнителната ваксинация. Това стана възможно благодарение на огромните усилия на цялата нация. Въпреки че, разбира се, призовавам всички да бъдат внимателни и да се изследват, ако ще посещават обществени места", подчерта Борис Джонсън във видео, публикувано на различни негови страници в социалните мрежи.

Британският премиер добави, че програмата за реваксинация е позволила на страната да "остане най-отворената икономика и общество сред големите европейски държави".

"Каквито и да са предизвикателствата, които съдбата може да ни поднесе, и колкото и да сме обезпокоени през следващите седмици и месеци с оглед на щама Омикрон и нарастващия брой хоспитализации, едно нещо можем да кажем със сигурност - че положението ни на 31 декември 2021 година е несравнимо по-добро от това през миналата година", подчерта Джонсън.

Той отправи и отделен призив към онези жители, които все още не са се ваксинирали.

"Искам да се обърна директно към всички, които все още не са напълно ваксинирани. Хората, които смятат, че няма да бъдат засегнати от болестта, трябва да погледнат тези, които сега са откарани в болници и да се поставят на тяхно място. Погледнете интензивните отделения и ненужните страдания на тези, които не са били ваксинирани - това можеше да сте вие. Затова си поставете цел за новата година, което е много по-лесно от отслабване или водене на дневник: отидете в пункт за ваксинация или се запишете онлайн", апелира Джонсън.

Кампанията за ваксиниране с бустерна доза, която започна на 16 септември, вече е в ход в Обединеното кралство. Третата инжекция е била поставена на 435 200 души през последните няколко денонощия, информира БГНЕС.

През последните седем дни, въпреки коледния уикенд, 1,8 милиона души получиха третата доза, като общо 58,3 % от населението на кралството на възраст над 12 години (33,5 милиона души) е реваксинирано.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК