Великобритания дава 105 млн. паунда на уязвими страни в борбата срещу Омикрон

Парите ще се използват за ограничаване на разпространението на вируса

30.12.2021 | 08:25 Редактор: Ваня Кузманова
Великобритания дава 105 млн. паунда на уязвими страни в борбата срещу Омикрон

Великобритания обеща спешна помощ от 105 млн. паунда (141,7 млн. долара) за уязвимите страни, особено в Африка, за да се справят с разпространението на силнозаразния вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Правителството съобщи вчера, че парите ще се използват за мерки, които съдействат за намаляване на разпространението, засилване на тестването и увеличаване на доставките на кислород.

"Обединеното кралство предоставя жизненоважна помощ за справяне с разпространението на новите варианти по света. Това е ключов фактор, за да гарантираме свободата си и за приключим с тази пандемия веднъж завинаги", посочи в изявление външната министърка Елизабет Тръс, предаде БТА.

Наред с други богати държави Великобритания е обвинявана, че не прави достатъчно за споделяне на запасите си от ваксини с по-бедните страни, което според някои учени е от решаващо значение, за да се предотврати появата на нови варианти.

Външното министерство отбеляза, че Лондон вече е изпълнил ангажимента си да предостави 30 милиона ваксини на други държави до края на 2021 г. като част от общо 100 милиона дози, които Великобритания е обещала да дари.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК