Без тържества за НГ в редица държави заради Омикрон, Италия забрани събирания навън

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Европа и Съединените щати

29.12.2021 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Европа и Съединените щати. Заради усложнената обстановка властите в Париж, Лондон и Берлин отмениха тържествата за Нова година.

След като във вторник Франция съобщи за над 179 хиляди нови случая - най-високия брой от началото на пандемията, властите засилиха кампанията за поставяне на бустерни дози и въведоха нови мерки - задължително носене на маски и ограничен брой хора, които могат да се събират на публичи места. 

"Това няма да ни спре да живеем нормално. Ваксинацията тече с пълна сила и засега нямаме усещането, че ситуацията е толкова сериозна, колкото беше през 2020 година", сподели жителка на Франция.

Засега властите в страната не предвиждат затваряне на бизнеси, като мярка за овладяване на разпространението. Такъв е подходът и на Англия, където в началото на седмицата отчетоха над 117 хиляди нови случая за денонощие.

"Все още има много несигурност около новия вариант. Той се разпространява изключително бързо. Мислим, че около 90% от случаите вече са на Омикрон, което е показателно. Има информация, че преминава по-леко, но това не е достатъчно. Трябва да бъдем предпазливи", заяви министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Британските власти се опасяват, че Омикрон може да доведе до претоварване на болниците. В опит да се предотврати такъв сценарий, Италия затвори нощните клубове и забраниха събиранията навън.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК