Провал за СЗО с ваксинацията на световното население

Няма да успее да изпълни целта си от 40%, най-сериозно е изоставането в Африка

28.12.2021 | 15:27 Редактор: Здравко Черкезов
Провал за СЗО с ваксинацията на световното население

Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу Ковид до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, акцентира ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма CoVax за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез CoVax. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни CoVax е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32. В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, информира БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК