Мнозинството британци: Brexit не се разви така, както очаквахме

26.12.2021 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
Мнозинството британци: Brexit не се разви така, както очаквахме

Повече от 6 на всеки 10 гласоподаватели в Обединеното кралство смятат, че Brexit или се е развил лошо или по-зле от очакванията им, показва проучване, поръчано от вестник "Обзървър" година след излизането на страната от ЕС.

Седмица, след като министърът за Brexit лорд Дейвид Фрост подаде оставка от правителството на премиера Борис Джонсън, проучването на агенция Opinium показва още, че 42% от хората, гласували за Brexit на референдума през 2016 година имат отрицателно становище за начина, по който се развива Brexit.

Адам Дръмонд от Opinium коментира, че най-впечатляваща е констатацията, че искащите напускане на ЕС вече са много по-разколебани  в добродетелите на Brexit, отколкото преди това.

През по-голямата част от Brexit процеса при зададен въпрос "Brexit за добро ли е или за лошо?", обикновено искащите оставане отговаряха, че е за лошо, а искащите напускане, че е за добро и нацията бе буквално разделена на две равни части.

Сега обаче се наблюдава значително малцинство от привържениците на Brexit които, смятат, че нещата отиват на зле или по-зле, отколкото са очаквали.

Докато 59% от искащите оставане в ЕС казват, че са очаквали  нещата да се развият лошо и това се е случило, то само 17% от искащите напускане казват, че са очаквали Brexit да се развие добре и така е станало, информира БНР.

Проучването идва дни преди налагането от 1 януари 2022 година на пълни митнически проверки на стоките, изнасяни от ЕС за Обединеното кралство, за което бизнес лидерите смятат, че ще навреди на по-малките компании, като износителите на храни, да извършват доставки за търговците на дребно в Обединеното кралство, тъй като се увеличават разходите и бумащината.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК