Празничен дух във Витлеем - улиците се оживиха с традиционния коледен марш

Кулминацията на Коледните празненства беше среднощна литургия в църквата "Рождество Христово"

25.12.2021 | 14:25 Редактор: Теодора Патронова

Въпреки втората година на ограничения за пътуване заради Ковид-19 - Витлеем отбеляза Рождество с тържества и парад. Кулминацията на Коледните празненства беше среднощна литургия в църквата "Рождество Христово", отслужена от Латинския патриарх на Ерусалим. Традиционната си меса за Бъдни вечер отслужи и папа Франциск в катедралата "Свети Петър" в Рим.

Липсата на туристи не помрачи празничния дух във Витлеем - улиците на библейския град се оживиха под ритъма на барабаните и гайдите на участниците в традиционния коледен марш. Малкото присъстващи на празненствата за Христовото рождение се помолиха за мир и здраве за всички по света.

Кулминацията на тържествата беше среднощната литургия в църквата "Рождество Христово" - пещерата, в която се смята, че се е родил Божия син. Месата беше отслужена от Латинският патриарх Пиербатиста Пицабала, най-високопоставеният римокатолически духовник в Светите земи.

С послание за смирение и солидарност с бедните - папа Франциск отслужи среднощната рождествена литургия в базиликата "Свети Петър".

По време на литургията Светият отец напомни, че Бог не търси сила и власт и призова хората да отворят домовете си за добротата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК