Генетично предразположени ли сме към депресията?

Тя може да се развие при всеки човек

23.12.2021 | 12:13 Редактор: Ваня Кузманова
Генетично предразположени ли сме към депресията?

Причините за депресията са сложни и представляват предизвикателство за учените и специалистите по психично здраве, които я лекуват. Повишен риск от депресия може да оказва генетичната обремененост, но невинаги гените определят дали човек ще развие това твърде често срещано разстройство на психичното здраве. Няма една-единствена причина за появата на депресия, а още по-сложна е връзката между гените, депресията и други известни допринасящи за състоянието фактори.

Наличието на генетична предразположеност към депресия може да изостри тези фактори и може да повлияе на това кога даден човек може да изпадне в депресия, както и колко дълго могат да продължат симптомите. 

Важно е обаче да се знае, че депресията може да се развие при всеки човек, дори при някой, който не е генетично предразположен и не е податлив на известни рискови фактори.

Наследствеността е сложно взаимодействие между много фактори, а не само между отделни гени. Когато проучват депресията или други здравословни заболявания, учените често търсят промени в гените. Тези промени се класифицират според ефекта, който имат.

Четете повече по темата в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК