Турция разреши спешното използване на ваксината ѝ Turkovac

"Скоро ще започнем масово производство", посочи ръководителят на Министерството на здравеопазването

22.12.2021 | 16:05 Редактор: Жаклина Иванова
Турция разреши спешното използване на ваксината ѝ Turkovac

Министерството на здравеопазването на Турция разреши спешното използване на местната ваксина срещу коронавирус Turkovac в страната. Одобрението беше обявено от ръководителя на министерството Фахретин Коджа по телевизионния канал NTV.

"Дадено е разрешение за спешна употреба в Турция на нашата ваксина Turkovac. Скоро ще започнем масово производство. Ще станем една от деветте държави, които произвеждат ваксини срещу коронавирус", каза той.

Коджа заяви, че производството на ваксината вече е започнало в завод в провинция Шанлъурфа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията по стартиране на производството чрез видеовръзка, изтъкна, че страната "ще бъде щастлива да направи ваксината достъпна за света с началото на серийното производство на Turkovac".

"Поздравявам всички, участвали в работата по тази ваксина. Много е важно да имаме патент за нея. Сега можем да предоставим трета алтернатива на населението заедно с BioNTech и Sinovac", подчерта президентът.

Според турското Министерство на здравеопазването Turkovac е 100% местна разработка. Това е ваксина, базирана на инактивиран вирус. Твърди се, че той превъзхожда някои чуждестранни аналози по някои от показателите за ефикасност, както при първо приложение, така и при реваксинация, предаде БГНЕС.

Разрешението за спешна употреба е издадено от Турската агенция за лекарствата и медицинските изделия към Министерството на здравеопазването на Република Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК