Турците затъват, не могат да си купят лекарства заради спада на лирата

Индустрията предупреждава, че запасите се свиват

26.11.2021 | 17:43 Редактор: Искра Ангелова
Турците затъват, не могат да си купят лекарства заради спада на лирата

Някои турци се затрудняват да купуват лекарства, а индустрията предупреждава, че запасите се свиват, след като сривът на турската лира повиши цените на вноса и наруши доставките, предава "Ройтерс".

Лидерите на фармацевтичната индустрия заявиха, че секторът е изправен пред големи загуби и предупредиха за недостиг през следващите месеци за лекарства, включително тези за деца, за обикновени настинки, диабет и високо кръвно налягане. Вече достатъчно слаба, турската валута падна с цели 25% от началото на миналата седмица заради безразсъдно намаляване на лихвите (според анализатори), което причини недостиг на някои вносни продукти.

Незих Барут, председател на Асоциацията на фармацевтичните производители на Турция, каза за Ройтерс, че запасите на някои лекарства са намалели до количества, достатъчни за седмица.

"Фармацевтичните компании са принудени да ограничат някои внезапно поскъпнали вносни съставки поради спада на валутата", добави той.

"Някои фармацевтични продукти липсват на пазара. Това е причинено от валутните курсове, както и от трудностите, с които се сблъскваме при затруднения достъп до суровини на глобално ниво", каза Барут, цитиран от "Фокус".

Турската асоциация на фармацевтите заяви по-рано този месец, че вече има проблеми с достъпа до 645 лекарства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК