Как заради борещите се срещу ИДИЛ всеки десети е зависим от кристал мет в Иран?

Един грам струва около 40 евро

22.12.2021 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова
Как заради борещите се срещу ИДИЛ всеки десети е зависим от кристал мет в Иран?

През 2014 г. близките до Иран милиции, борещи се срещу "Ислямска държава", консумирали кристал мет, за да остават дълго будни, да не усещат глад и страх. Така започва възходът на дрогата в Ирак - всеки десети там е зависим от кристал мет.

Всичко това просто смазвало психиката на 22-годишния иракчанин. Той споделил своите тревоги с един приятел, който му предложил да опита кристал мет и дори му набавил наркотика. "Ефектът беше интензивен, за кратко време бях направо щастлив", разказва той.

"Но нито един от моите проблеми не беше решен. Тъкмо обратното: станаха много по-големи от преди." Веднага след първата консумация на дрогата Хусеин станал зависим от нея, не можел да се концентрира, държал се агресивно, проявявал насилие, прекъснал следването в университета, животът му просто бил съсипан.

40 евро за 1 грам

В Ирак междувременно има милиони случаи като този на Хусеин. Град Басра се смята за център на наркоманиите. Въпреки богатството на петрол, метрополията в Южен Ирак постоянно запада. Бедността и безработицата са високи, въздухът и питейната вода - замърсени. Администрацията е неефективна и корумпирана, а приходите от петрола потъват в нечии частни джобове. Единствено търговията с наркотици процъфтява, включително и поради това, че границата към Иран е близко и е твърде пропусклива. В съседната държава масово и в огромни количества се произвеждат синтетични дроги, които се изнасят и в чужбина.

Кристал мет не е евтин наркотик. Един грам струва около 40 евро. В обращение има обаче по-евтини дроги с примеси, които оказват и сериозни неблагоприятни ефекти. Всяка седмица полицията в Басра задържа по 50-60 души за нелегална търговия и употреба на наркотици. В повечето случаи става дума за кристал мет.

"Продаваше се навсякъде и в големи количества", казва Хусеин. "Добри" приятели го окуражавали да взима все повече, докато тялото му в един момент отказало да функционира.

Центровете за рехабилитация в Ирак са препълнени с наркозависими, повечето от тях са между 18 и 30 години. Сред тях има и ученици, информира "Дойче Веле".

Енас Карим почувствала тази тенденция и в училището, в което преподава. Учителката по биология в началото се учудвала, че някои ученици имат мътни очи и почернели зъби, че не могат да се концентрират и бързо изпадат в агресия. В един момент разбрала, че децата са станали зависими от кристал мет.

Учителката е създала Facebook страница, за да обръща внимание на проблема, който в Басра, а и в цялата страна, обикновено се премълчава. Много от зависимите, техни приятели и роднини след това се свързали с нея. Така Карим се убедила, че зависимостта е придобила огромни измерения. "Вината за всичко това е на правителството, защото то не води почти никаква разяснителна дейност", казва учителката, която се ангажира в хуманитарната организация "Ирак без наркотици", за да предупреждава за опасностите и да помага на засегнатите.

Всичко започва през 2014

Всичко започнало с това, че близките до Иран милиции, борещи се срещу т.нар "Ислямска държава", през 2014 консумирали кристал мет, за да остават будни по-дълго, да не усещат глад и страх по време на сраженията. Кристал мет се славеше като "наркотика на борците за свобода". Така започва и възходът на дрогата в Ирак - и до днес кристал мет се внася в страната от милициите, а правителството изобщо не се справя с проблема.

Следователите предполагат, че всеки десети иракчанин междувременно е изпаднал в зависимост от този наркотик. Само от януари до септември са били конфискувани 19 милиона хапчета от тази дрога. Проблемът се превръща в най-голямото предизвикателство за тази страна, разтърсвана от кризи, се казва в доклад на ООН. Експертите предполагат, че проблемът ще нанесе тежък удар и на икономиката на страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК