Първи екзекуции на осъдени на смърт в Япония от 2019 г. насам

100 души в страната очакват да бъдат обесени

21.12.2021 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
Първи екзекуции на осъдени на смърт в Япония от 2019 г. насам

На 21 декември са екзекутирани 65-годишен мъж, осъден за убийство с нож на седем свои роднини и съседи през 2004 г., както и двама мъже на 54 и 44 години, осъдени за двойно убийство през 2003 г.

Последната екзекуция в Япония е през декември 2019 г. - на китаец, признат за виновен за убийството на четирима членове на едно семейство през 2003 г. Япония налага екзекуцията на трима осъдени през 2019 г. и 15 през 2018 г., 13 от които са членове на сектата "Аум", замесена в атентат с обгазяване в метрото на Токио през 1995 г.

100 осъдени очакват евентуална екзекуция 

Подкрепата на японското население към смъртната присъда остава голяма, въпреки критиките от чужбина, и по-точно тези от организациите в защита на правата на човека. 

"Запазването или не на смъртната присъда е жизненоважен въпрос, засягащ основите на наказателната система в Япония", коментира генералният секретар на правителството Сейджи Кихара. 

Екзекуциите от вторник се случват няколко дни след пожар в психиатрична клиника в Осака, взел 25 жертви. Полицаите обявяват името на заподозрян, въпреки че все още не е започнало официално разследване.

В Япония има повече от 100 осъдени на смърт и минават доста години между обявяването на присъдата и самата екзекуция (чрез обесване), а осъдените са известявани само няколко часа преди извършването ѝ, пише Le Monde. 

През ноември двама осъдени на смърт започват дело срещу японското правителство и описват тази практика като нелегална. 

"Това е подигравка с човешкото достойнство", обявява пред AFP адвокатът им, обяснявайки, че осъдените са информирани за екзекуцията само 1 или 2 часа преди нея, което не им позволява да се срещнат с адвоката си или да обжалват. 

От друга страна, през декември 2020 г., Върховният съд на Япония отменя решение, спиращо искането за ревизия на процеса на Иуао Хакамада, мъж на 85 години, считан за най-отдавнашния осъден на смърт в света. Хакамада прекарва повече от четири десетилетия в коридорите на смъртта след осъждането си през 1968 г. за четворното убийство на шефа си и трима членове на неговото семейство. 

Японецът се признава са виновен след седмици разпити преди да се отрече от думите си. Оттогава не спира да пледира невинността си, но присъдата му е потвърдена през 1980 г. 

Смъртното наказание в Япония се изпълнява по следния начин: осъдените са с белезници и завързани очи и биват отвеждани над ров, който се отваря под краката им посредством механизъм, задействан от 3 копчета, натискани едновременно от трима охранители, които не знаят кое копче е активно. 

Превод от френски: Деница Костова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК