Какво е влиянието на никотина при взимането на решения?

Той повишава активността на допаминергичните неврони

21.12.2021 | 17:17 Редактор: Ваня Кузманова
Какво е влиянието на никотина при взимането на решения?

Никотинът в тютюна повишава активността на допаминергичните неврони. Въпреки че тютюнопушенето неизбежно води до пристрастяване, учените са открили, че никотинът също променя когнитивните функции и процесите по вземане на решения при пушача, дори когато изборът не е свързан с тютюна.

Разбиране на схемата за възнаграждение

Веригата за възнаграждение се състои от две групи нервни клетки, които са свързани помежду си. Тази верига включва допамин - невротрансмитер, понякога наричан "хормон на незабавното удоволствие", защото предизвиква бързо удовлетворение. Именно това се наблюдава при консумация на сладка храна или дори при пушене на цигара.

Когато пушачът вдишва цигарен дим, никотинът много бързо достига до мозъка чрез кръвния поток. Никотинът увеличава производството на допамин в nucleus accumbens, предизвиквайки усещане за удоволствие.

Също така се засилва чувството на пристрастяване, което може да се появи бързо, карайки ни неизбежно да изпушим още една цигара, когато се усети отслабване на действието на никотина.

Това явление е валидно и за алкохол, амфетамини или наркотици. Никотинът нарушава нормалното функциониране на тегменталната област. Когато човек употребява тютюн, никотинът се захваща към никотиновите рецептори в мозъка.

Постепенно и в дългосрочен план модифициране на  нормалното функциониране на допаминергичните неврони, никотинът може да промени поведението при пушачите, което не е свързано с консумацията на тютюн. Например пушачите са склонни да бъдат по-тревожни и по-импулсивни от хората, които не пушат.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК