СЗО: Можем да спрем пандемията през 2022 г., ако се обединим

Омикрон разби надеждите, че най-лошото е отминало

20.12.2021 | 20:25 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО: Можем да спрем пандемията през 2022 г., ако се обединим

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова днес светът да се обедини и да вземе трудните решения, необходими за прекратяване на пандемията от Ковид-19 през следващата година.

"2022 г. трябва да бъде годината, в която ще сложим край на пандемията", каза той пред репортери в Женева.

Гебрейесус призна, че с наближаването на празниците в края на годината "всички искаме да прекараме време с приятели и семействата си. Всички искаме да се върнем към нормалното".

Но за да се случи това, трябва да се предпазим сега, тъй като случаите, предизвикани от бързо разпространяващия се вариант Омикрон, нарастват.

Откакто през ноември беше съобщено за първи път за появата му в Южна Африка, Омикрон беше регистриран в десетки страни, като разби надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало.

Въпреки индикациите, че не е по-тежък от варианта Делта - все още доминиращият щам, първоначалните данни сочат, че Омикрон е с по-висока трансмисивност и тревожна резистентност към ваксини.

"Заради бързото нарастване на случаите е по-добре да се отменят мероприятията сега и да празнуваме по-късно, отколкото да празнуваме сега и да скърбим по-късно", изтъкна Гебрейесус.

Генералният директор на Световната здравна организация настоя, че е възможно да се спре пандемията, но каза, че това ще изисква използването на всички инструменти, с които разполагаме, вариращи от поставянето на ваксини, до носенето на маски и физическо дистанциране, предаде БГНЕС.

И може би най-важното: светът трябва да сложи край на крещящото неравенство в достъпа до ваксини.

"Искаме да сложим край на пандемията през следващата година, трябва да сложим край на неравенството", подчерта Гебрейесус.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Как ,като човешките действия са много по- бавни от деиствията на вируса? Това е неравна надпревара. Сигнализирай за неуместен коментар