СЗО разреши ваксината на Novavax за спешна употреба

По механизма Ковакс се очакват доставките на 1,35 милиарда дози, предназначени за бедните страни

17.12.2021 | 21:56 Редактор: Елеонора Танева
СЗО разреши ваксината на Novavax за спешна употреба

Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата на компанията Novavax. Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света. 

Механизмът Ковакс има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на Novavax, произведени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. 

Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса. Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология. Базираната в щата Мериленд Novavax използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се използва в две дози, информира БТА.

Досега тя е получила разрешение за спешна употреба в Индонезия и във Филипините. Очакват се решения на Европейската агенция по лекарствата, на Великобритания, както и решение на американската Агенция за храни и лекарства.

Миналото лято Новавакс съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна. Тя е 90% ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
Звучи като стандартна ваксина, а не като експерименталните. Сигнализирай за неуместен коментар