fallback

СЗО разреши ваксината на Novavax за спешна употреба

По механизма Ковакс се очакват доставките на 1,35 милиарда дози, предназначени за бедните страни

17.12.2021 | 21:56 Автор: Елеонора Танева

Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата на компанията Novavax. Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света. 

Механизмът Ковакс има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на Novavax, произведени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. 

Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса. Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология. Базираната в щата Мериленд Novavax използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се използва в две дози, информира БТА.

Досега тя е получила разрешение за спешна употреба в Индонезия и във Филипините. Очакват се решения на Европейската агенция по лекарствата, на Великобритания, както и решение на американската Агенция за храни и лекарства.

Миналото лято Новавакс съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна. Тя е 90% ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback