Напрежение в пазара на електроенергия, очаква ли я студ Европа?

Четири от реакторите във Франция ще бъдат спрени заради ремонт

16.12.2021 | 15:50 Редактор: Теодора Патронова
Напрежение в пазара на електроенергия, очаква ли я студ Европа?

Европейските цени на електроенергията скочиха до рекорди, след като Electricite de France SA заяви, че два ядрени реактора ще спрат неочаквано и други два ще имат продължителни спирания - точно когато континентът се насочва към застудяване с вече изчерпани запаси от газ.

Германското електричество за следващата година скочи с повече от 10%, тъй като EDF ще затвори два реактора в атомната си централа Chooz тази седмица и ще удължи спирането на два блока в обекта си в Civaux до пролетта, след като се договори с регулатора на безопасността за замяна на дефектни тръби.

Съоръженията съставляват почти 10% от френския ядрен капацитет.

Спирането ще направи пазара още по-нервен, точно когато температурите се очаква да паднат много под средните за голяма част от континента. Пиковото търсене само във Франция ще скочи със 7% до над 80 гигавата следващата седмица, според модел на Bloomberg.

Прекъсванията, свързани с ремонти и проверки в четирите реактора, ще доведат до загуба на около 1 тераватчас електроенергия до края на 2021 г. Франция също е ключов износител на електроенергия за съседните страни чрез огромни трансгранични кабели, което означава, че ефектите от спиранията ще отекнат в Германия, Испания, Италия и Великобритания.

По-голямата част от Европа ще падне до много под средните температури следващата седмица, като мекото време е ограничено до Иберия, заявиха метеоролозите от Maxar.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК