Наследникът на Зоран Заев в СДСМ също е възпитаник на "Харвард"

Димитър Ковачевски пое лидерския пост на Социалдемократическия съюз

13.12.2021 | 12:00 Редактор: Теодора Патронова
Наследникът на Зоран Заев в СДСМ също е възпитаник на

Димитър Ковачевски - 47-годишният заместник финансов министър, е новият лидер на управляващия Социалдемократически съюз в Република Северна Македония.

Той спечели доверието на членовете на партията, които гласуваха на извънреден вот за нов лидер на формацията, съобщи dnes.bg. Досегашният председател Зоран Заев се оттегли от поста след загубата на местните избори на 31 октомври тази година.

В началото на този месец Ковачевски участва заедно със Зоран Заев в преговорите с лидера на албанската формация "Алтернатива" Африм Гаши, която се включи в новата правителствена коалиция.

Според Ковачевски основният приоритет в политиката на СДСМ трябва да бъде подобряване на жизнения стандарт и укрепване на икономиката на страната.

Димитър Ковачевски е роден в град Куманово през 1976 г. Той е доктор на икономическите науки. Следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира дигитален маркетинг в "Харвард" и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Преди да заеме поста на заместник-министър, Димитър Ковачевски работи в телекомуникационни оператори. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. Миналата година беше част от икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от пандемията на коронавирус.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК