Учени откриха защо Ковид-19 протича по-тежко при пълните хора

Коронавирусът директно заразява мастните клетки, смятат изследователи

13.12.2021 | 11:06 Редактор: Теодора Патронова
Учени откриха защо Ковид-19 протича по-тежко при пълните хора

SARS-CoV-2 може директно да зарази мастните клетки, както и някои специфични имунни клетки, намиращи се в мастните тъкани, става ясно от проучване,  поместено в bioRxiv.

Резултатите от експериментите показват, че мастните клетки – адипоцити, се заразяват и развиват ниско ниво на възпаление. Макрофагите – имунни клетки, намиращи се в мастната тъкан, също се засягат, като се предизвиква далеч по-интензивен възпалителен отговор. 

Изследователите откриват частици на коронавируса и в мастните натрупвания, около различни органи. Известно е, че ХИВ и вируса на грипа могат да се "вмъкнат" в мастната тъкан, за да се скрият от имунната система. Според експертите, теоретично е възможно да се случва същото и с SARS-CoV-2, правейки мазнините резервоар за вируса. 

От началото на настоящата пандемия е известно, че хората със затлъстяване са в по-висок риск от тежко протичане на Ковид-19, необходимост от хоспитализация и фатален изход от заболяването. 

Сега има и доказателство, че коронавирусът директно заразява мастните клетки. Старшият автор на изследването проф. д-р Катрин Блиш от Станфордския университет пред New York Times, смята, че това може да доведе до тежко протичане на заболяването. 

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК