Хуманитарна криза в Етиопия: Милиони гладуват, стотици деца умират

Редовно обират складовете с провизии на ООН

09.12.2021 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Северна Етиопия е изправена пред тежка хуманитарна криза заради продължаващия въоръжен конфликт. Раздаването на хранителни помощи в два северни града се преустановява, след като складовете с продуктите са ограбени.

Над 9 милиона души в три региона на страната имат остра нужда от хранителни помощи. Ситуацията за цивилните се усложнява от ежедневни набези над складове с провизии на ООН. Заради кражбите, извършени от бутновниците, организацията спря доставките на хранителни продукти. 

Екипите на Световната продоволствена програма не успяха да предотвратят грабежите в условията на изключително сплашване, включително държане на служители под прицел. 

Въоръженият конфликт между етиопските правителствени сили и бутновниците в региона Тиграй засегна силно северните части на страната. Хиляди загубиха живота си, над 2 милиона души бяха разселени, не е ясен броят на загиналите от глад. 

По данни на АФП, само от юни до октомври тази година близо 200 деца на възраст под 5 години са починали от глад в Тиграй.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК