Кой инвестира $1 млрд. в социалната мрежа на Тръмп?

Всеки, спечелил благоразположението на Тръмп, може един ден да влияе на държавните политики

08.12.2021 | 17:57 Редактор: Здравко Черкезов
Кой инвестира $1 млрд. в социалната мрежа на Тръмп?

Новата социална мрежа на Доналд Тръмп обяви в събота, че компанията "празен чек" (SPAC), използвана да монетизира дигиталната и политическата слава на бившия президент, е събрала $1 млрд. Не се казва обаче кои са членовете на "разнородната група от институционални инвеститори", предоставили крупната сума, пише Тимъти Обраян за Bloomberg.

Царят на дезинформацията Тръмп, който беше позорно изгонен от традиционните социални платформи, определя стартъпа си Truth Social като средство за борба с "цензурата и политическата дискриминация" и "тиранията на Big Tech". Това също така е и един доста удобен начин Тръмп да продължи делото на живота си: да взима парите на инвеститори и фенове, давайки обещания, които редовно не спазва.

В интерес на истината някои инвеститори се справят добре. Когато Trump Media and Technology Group обяви през октомври, че ще използва Digital World Acquisition Corp. (DWAC), компания със специална инвестиционна цел (SPAC), за излизането си на пазара, акциите на SPAC-а се изстреляха нагоре. Цената се покачи от 9,96 долара до 94,20 долара за два дни. Оттогава насам акцията се стабилизира на цена от 44,97 долара. Хеджфондовете и други инвеститори, купили рано DWAC, се радват на значителна възвръщаемост.

От друга страна, единствената публично търгувана компания, която Тръмп управлява - неговото злощастно казино начинание, премина през няколко банкрута. Това опари инвеститорите, банките и служителите, оставяйки развалини на редица места в Атлантик сити. Тръмп, подкрепен от баща си, оцеля тогава, но други не.

Trump Media и Truth Social вече развяват няколко червени предупредителни флага. Те се очаква да започнат работа рано следващата година, но както колумнистът Мат Ливайн от Bloomberg отбелязва, ще направят това без подробен план или финансови прогнози. Trump Media също така нито е завършила сливането си с DWAC, нито е подала всички необходими документи за свързани ценни книжа. Компаниите SPAC пък досега се представят по-скоро по-зле от стандартните първични публични предлагания. (Комисията по ценните книжа и борси в САЩ вече разглежда DWAC, като изисква и някои документи, свързани с идентифицирането на определени инвеститори, съобщи самата компания в понеделник.)

Това е рискът на купувача.

Но има още един притеснителен аспект по повод всичко това. Тръмп е бивш стопанин на Овалния кабинет и е много вероятно да се кандидатира отново през 2024 г. Имал е контрол върху системата на национална сигурност и може да има пак. Самоличността на инвеститорите, които са дали 1 млрд. долара за бизнеса му са от значение, защото всеки, способен да спечели благоразположението на Тръмп като тупне чувал с пари на бюрото му, може един ден да влияе и на държавните политики. А всичко това прави Тръмп заплаха за националната сигурност.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК