В ЕС се разбраха за валидността на "зелените сертификатите" и задължителната ваксинация

"Трябва да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст", каза еврокомисарят по здравеопазването

08.12.2021 | 09:47 Редактор: Жаклина Иванова
В ЕС се разбраха за валидността на

Здравните министри на страните членки на ЕС обсъдиха с каква валидност да бъдат Ковид сертификатите, не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация, стана ясно след края на заседанието им в Брюксел.

От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните членки, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя уточни, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е изтъкнала единствено необходимостта от дебати по темата.

"Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации. Все още в 6 страни членки процентът на ваксинираните е под 55 на сто. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия ЕС", подчерта Кириакиду.

Министрите са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на "зеления сертификат", като най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза, предаде БНР.

Еврокомисар Кириакиду каза, че до края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу Ковид-19.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК