Италия въвежда "супер Ковид сертификат", разкриха мрежа за фалшиви QR кодове

Цената на документите варирала между 100 и 130 евро

27.11.2021 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Италия въвежда

Министерство на икономиката в Италия разкри мрежа за продажба на Ковид сертификати. По информация на агенция ANSA, търговията се е осъществявала чрез Telegram, в който имало 10 закрити канала с не по-малко от 1000 абоната.

Агенцията съобщава, че стойността на Ковид сертификатите с валиден QR код варира между 100 и 130 евро, а заплащането ставало посредством криптовалута. В рамките на разследването са извършени обиски и проверка на документация и са задържани четирима обвиняеми по подозрение в технологични измами. 

Следствените действия, извършени под ръководството на прокуратурата в Милано, са проведени в четири италиански области – Венето, Лугирия, Пулия и Сицилия, предаде БГНЕС.

От 6 декември до 15 януари в страната се въвежда "супер Ковид сертификат", който ще се издава на базата на справка за ваксинация или преболедуване. Той е необходим за посещения в местата за отдих, включително и ресторантите. Базовият "зелен сертификат" ще се изисква за пътуване в обществения транспорт и за допускане до работното място.

В страната две дози от ваксина срещу коронавирус са получили почти 85% от населението на възраст над 12-годишна възраст. С ускорени темпове започна ваксинацията с бустерна доза, с чието поставяне е свързан срокът на действие на "зеления сертификат".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК