Байдън предупреди: Ще бъде много трудно за Москва да атакува съседите си

"В постоянен контакт съм с нашите съюзници в Европа и с Украйна", заяви американският президент

04.12.2021 | 14:29 Редактор: Искра Ангелова

Растат опасенията от руска инвазия в Украйна. Американският президент Джо Байдън предупреди: "Ще бъде много трудно за Москва да атакува съседите си."

След сигналите, че Русия струпва военни по границите си с Украйна, американският президент Джо Байдън заяви, че съставя план за туширане на напрежението. 

"В постоянен контакт съм с нашите съюзници в Европа и с Украйна", заяви той.

Тази седмица ескалацията ще бъде и във фокуса на видеоразговора между Путин и Байдън. Американският президент обаче даде ясна заявка: "Ще бъде много, много трудно за президента Путин да продължи. И да направи това, което хората се притесняват, че ще направи."

По информация на Киев - през последните седмици Русия е разположила около 114 000 военнослужещи в северната, източната и южната част на Украйна. В това число около 92 000 сухопътни войници, а останалите от военновъздушните и морските сили.

"Разузнавателните служби анализират всички сценарии, включително най-лошите. Отбелязват, че вероятността от ескалация от страна на Русия съществува. Може да се случи до края на януари", коментира министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

За опасения от инвазия в началото следващата година съобщи и американското издание "Вашингтон пост". Източници на вестника от разузнаването смятат, че Кремъл планира настъпление на няколко фронта.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Brinion
преди 2 години
Където минете на пух и прах правите държавите навсякъде си пъхате носа където има пари Сигнализирай за неуместен коментар