Стъпка в правилната посока: Талибаните издадоха указ за правата на жените

Той се съсредоточава върху брака и правата на вдовиците

03.12.2021 | 12:20 Редактор: Жаклина Иванова
Стъпка в правилната посока: Талибаните издадоха указ за правата на жените

В петък талибаните издадоха декрет от името на своя върховен лидер, с който инструктират афганистанските министерства "да предприемат сериозни действия" по отношение на правата на жените, но не споменават достъпа на момичетата до училища.

Този ход идва, след като ислямистите завзеха властта в средата на август и след като се стремят да възстановят достъпа на Афганистан до активи и помощи за милиарди долари, които бяха спрени, когато предишният, подкрепян от Запада режим се срина в заключителния етап на изтеглянето на американските военни.

"Ръководството на Ислямската държава нарежда на всички съответни организации... да предприемат сериозни действия за налагане на правата на жените", се казва в указа, като се цитира избягващия публични изяви върховен лидер Хибатула Ахундзада.

Указът се съсредоточава върху брака и правата на вдовиците, като в него се посочва, че "никой не може да принуждава жените да се омъжват чрез принуда или натиск" и че вдовицата има право на неуточнен фиксиран дял от наследството на съпруга си.

В документа се нарежда на министерството на културата и информацията да публикува материали за правата на жените, "за да се предотвратят... продължаващите репресии".

Спазването на правата на жените многократно е посочвано от ключови световни донори като условие за възстановяване на помощта.

В указа не се споменава нищо за средното образование на момичетата, което е спряно за милиони, нито за заетостта на жените, на които е забранено да се върнат на работа в публичния сектор.

Правата на жените бяха силно ограничени по време на предишното управление на талибаните, продължило от 1996 г. до края на 2001 г.

Жените бяха принуждавани да носят изцяло покриваща ги бурка, можеха да излизат от дома си само с мъжки придружител и им беше забранено да работят и да учат.

Откакто стана върховен лидер през 2016 г., след като предшественикът му беше убит при удар с американски безпилотен самолет, Ахундзада поддържа много ниска обществена популярност, припомни БГНЕС.

На 30 октомври талибаните разпространиха 10-минутен аудиозапис, за който се твърди, че е негова реч в медресе в южния град Кандахар същия ден.

Някои анализатори обаче смятат, че той може да е бил убит преди една или повече години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК