Само пред Bulgaria ON AIR: Първата жена пилот в Афганистан за бягството от талибаните

23-годишната Мохадесе Мирзаи пристига в София преди три месеца

19.11.2021 | 20:28 Редактор: Искра Ангелова

Първата жена пилот в Афганистан избяга от талибаните - в България. 23-годишната Мохадесе Мирзаи пристига в София преди три месеца, малко след падането на Кабул. Светът разбира за нея от репортаж на британския вестник "Гардиън", а първото ѝ интервю за българска медия е за Bulgaria ON AIR.

Каква е историята ѝ?

"Хората бягаха панически към самолетите и се чудех какво става, градът падаше в ръцете на талибаните. Единственото възможно нещо за мен беше този самолет, който отиваше в Украйна. Казаха ми: "Трябва да избягаш, талибаните са 10 минути оттук, всички бяха изплашени. Напуснах родината си, дома си, всичко", каза пилотът от Афганистан Мохадесе Мирзаи.

Тя е първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан. Мирзаи е само на 23, но е преживяла много. Сбъдва най-голямата си мечта да е пилот, въпреки че в Афганистан това е почти невъзможно. 

"Казаха ми: "Ти си много дребна, пилотите трябва да имат мускули". Това ме натъжи", допълни тя.

Учи в Канада, но няма достатъчно средства и се връща в Афганистан, за да търси подкрепа. Частна авиокомпания ѝ подава ръка. След като завършва образованието си във Филипините, Мохадесе отново се завръща в родината си и започва работа като втори пилот в продължение на година, защото няма невъзможни неща.

"Като се върна назад към това време, прави ме много щастливи, за мен да успея да постигна моята страст, това е голямо постижение за мен", категорична е Мирзаи.

И когато животът ѝ се подрежда, талибаните превземат родния ѝ град - Кабул, тя губи всичко. 

"На 15 август се подготвях за полет към Истанбул, бях в униформа, отидох на летището, но улиците не бяха както обикновено, беше празно", сподели тя.

Става свидетел на ужасни сцени.

"Хора, които препускат, бягат в летището, с малки деца, всички бягаха", добави Мохадесе Мирзаи.

Нейният самолет за Истанбул не излита, а единствената ѝ възможност за спасение се оказва самолет за Украйна. 

"Застанах пред вратата на самолета за Украйна в униформа и ми казаха: "Хайде, влизай в самолета", тогава си мислех дали трябва да тръгна или да остана. Това беше трудно решение за мен, останалото не го помня, бях в самолета, той излетя, бях пътник, който напусна родината си, дома си, всичко", спомня си тя.

От Киев заминава за България, тъй като има виза, но визата ѝ изтича и сега е с временен статут.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК