Ад на Земята: Гладът превзе Афганистан, родители продават децата си

Западните страни прекъснаха помощта си за страната

08.11.2021 | 14:16 Редактор: Искра Ангелова

45 милиона души от 43 държави по света са на ръба на глада, предупредиха от ООН. А за да се предотврати това са нужни близо 7 милиарда долара.

Гладът все по-силно настъпва в Афганистан заедно със зимата. Редица родители са принудени са продадат децата си срещу пари.

Страната започва да изпитва истински страх от глада. Топлата есен вече отстъпва място на студената зима. Няколко района вече съобщиха за суша, което допълнително засилва усещането за нарастваща катастрофа. 

Все повече афганистанци разчитат на даренията на храна. А талибаните охраняват чакащите да получат брашно. Така беше и с няколкостотинте мъже и жени, които се редиха за помощите източно от Кабул.

Всичко беше спокойно до момента, в който стана ясно, че някои от тях не отговарят на условията за помощите. Яд, гняв и страх завладя местните.

"Ние сме бедни. Нямаме нищо за обяд или вечеря", оплака се една от живеещите в страната.

"Два милиона деца са недохранени. 14 милиона са застрашени от глад. Световната продоволствена програма към ООН е изправена пред необходимостта да увеличи доставките си за Афганистан", подчерта Андрю Патерсън от хранителната програма на ООН.

Редица експерти смятат, че след превземането на страната от талибаните и масовите бягства ситуацията там ще е повече от тежка.

"Сега гледаме към най-тежката хуманитарна криза на Земята. 25% от хората нямат достатъчно храна, а сега можем само да наблюдаваме 23 милиона души, които маршируват към гладна смърт. Следващата половин година ще е катастрофален период. Тук ще е Адът на Земята", коментира изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли.

Западните страни прекъснаха помощта си за страната, тъй като не желаят да се обвързват с режима на талибаните.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК