Германия налага нови по-строги мерки и "заключва неваксинираните"

Имунизацията срещу коронавирус в страната може да стане задължителна от февруари

02.12.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова
Германия налага нови по-строги мерки и

Ваксинацията срещу коронавирус в Германия може да стане задължителна от февруари, след като този въпрос бъде гласуван от Бундестага, обяви канцлерът Ангела Меркел.

Германия ще наложи също широки ограничения на национално ниво за социални контакти за неваксинирани лица, което местните медии описват като "заключване за неваксинираните".

На неваксинираните хора ще бъде забранено да посещават магазини за несъществени стоки и събития, освен ако наскоро не са се възстановили от Ковид-19.

"Културата и свободното време в цялата страна ще бъдат достъпни само за тези, които са ваксинирани или оздравели“, каза Меркел.

Дискотеките и клубовете ще трябва да бъдат затворени, ако броят на случаите надхвърли определен праг, обяви още канцлерът.

Ситуацията с Ковид-19 е "много сериозна", предупреди Меркел.

Случаите са много, ваксинирането в Германия е на много по-ниско ниво, отколкото в много други европейски страни.

"Разбрахме, че ситуацията е много сериозна и че искаме да приемем нови мерки в допълнение към вече предприетите", заяви Меркел по време на пресконференция.

Тя уточни, че четвъртата вълна все още не е прекъсната. Очаква се искането за задължителна ваксинация да влезе в сила от февруари 2022 г., след като бъде обсъден в Бундестага и след насоки от Съвета по етика на Германия, информира БГНЕС.

Меркел и нейният приемник Олаф Шолц се срещнаха днес с германските регионални лидери, за да се договорят за по-нататъшното развитие на страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК