Омикрон се разпространява мълниеносно в Южна Африка, ваксината - готова за 100 дни

Очакванията са да се прави годишна имунизация за коронавирус

02.12.2021 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Вариантът Омикрон вече е доминантен в Южна Африка - страната, в която беше открит за първи път. 

Разпространението му е мълниеносно - ако преди седмици случаите на коронавирус са били около 300 на ден, те вече са 3500 дневно. Около 74 на сто от секвенираните проби сочат, че става дума за Омикрон. 

А задължителната ваксинация бавно настъпва в Европа. В Гърция всички над 60 години трябва да се имунизират, реши гръцкият парламент. Неваксинираните ще плащат глоби от по 100 евро всеки месец. Законовото изискване ще влезе в сила от 16 януари. 

Промяната беше приета с гласовете на управляващата консервативна партия "Нова демокрация", подкрепена от социалистите. Останалите опозиционни партии гласуваха против. 

Аргументите на правителството са, че 70% от интубираните в болниците са във възрастовата група над 60 години и те са с най-голям риск за живота. 

"Няма да има задължително ваксиниране на военни и полицаи, нито пълен локдаун", увери министър-председателят Кириакос Мицотакис.

На този фон в страната вече е установен първи случай на Омикрон. Той е бил засечен на остров Крит. Първи заразен пациент е регистриран и в Северна Франция. Става дума за мъж на възраст между 50 и 60 години, който се завърнал от Нигерия в края на ноември. 

Ваксината на Pfizer срещу Омикрон се очаква да стане готова за 100 дни. 

"Очакванията са да се прави годишна имунизация за коронавирус много години напред", заяви изпълнителният директор на Pfizer Албер Бурла.

Според ръководството на BioNTec съвместният препарат на германската компания и Pfizer би трябвало да е ефективен срещу новата разновидност и сега.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК