Омикрон е началото на края на пандемията, ще отшумява 2-3 години?

Ще трябва да се пристъпи към актуализация на ваксините

02.12.2021 | 13:39 Редактор: Тодор Петров

Това е началото на края на една пандемия, но отшумяването ще продължи поне 2-3 години. На това мнение е ръководителят на Инфекциозна микробиология към БАН проф. Христо Найденски.

Математикът проф. Огнян Кунчев очаква новият вариант на коронавируса да стане доминиращ в началото или средата на януари. Експертите дават пример с Южна Африка, където Омикрон измести Делта варианта за по-малко от 2 седмици. 

Според професор Кунчев трябва да има затягане на мерките и да започне тестване по границите, за да не се допуска навлизането на вируса в страната. Все още не се знае кога ще се актуализират ваксините към новите мутации на вируса, затова към този момент трябва да продължи прилагането на бустерна доза. 

По думите на проф. Христо Найденски, хората не трябва да се успокояват, че пандемията отминава, тъй като Омикрон е пети вариант на коронавируса и има над 50 мутации. 

Все още не се знае кога ще се актуализират ваксините към новите мутации на вируса, затова към този момент трябва да продължи прилагането на бустерна доза. 

Колкото повече нарастват мутации, толкова повече специфичността на ваксината пада и ще трябва да се пристъпи към актуализация на ваксините и към прилагането на нова ваксина.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Змиеносец
преди 2 години
Всеки месец се боцкайте , бързо ще отидете в небитието. Ненормалните продажници вземат пари за всеки смъртен случай , за това и увеличават броя на починалите . Сигнализирай за неуместен коментар