ООН: Само глобален план за ваксинация ще сложи край на пандемията

"Всеки трябва да има достъп до ваксини, тестове и лечение на Ковид-19", посочи Антонио Гутериш

30.11.2021 | 19:40 Редактор: Жаклина Иванова
ООН: Само глобален план за ваксинация ще сложи край на пандемията

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди във вторник, че само "глобален план за ваксинация" може да сложи край на пандемията Ковид-19 и нарече "неморално" неравномерното разпределение и използване на ваксини по света.

Докато страховете от новия щам на вируса Омикрон разтърсваха световните пазари, Гутериш повтори отдавнашните си призиви за координиран отговор на пандемията по време на виртуална среща на външните министри от коалицията на Групата на 77-те развиващи се страни и Китай.

"Единственият изход от глобалната пандемия - и от тази несправедлива и неморална ситуация - е чрез глобален план за ваксинация", каза той.

"Въпреки разработването на ефективни ваксини в рекордно кратки срокове, през 2021 г. са починали повече хора, отколкото през 2020 г.", добави той и заяви, че болестта "продължава да сее хаос както в развитите, така и в развиващите се страни".

"Всеки, навсякъде трябва да има достъп до ваксини, тестове и лечение на Ковид-19", подчерта Антонио Гутериш.

Генералният секретар на ООН заяви, че "цялата система на ООН" подкрепя стратегията, изложена от Световната здравна организация, за ваксиниране на "40% от хората във всички страни до края на тази година и 70% до средата на 2022 г.".

Според данни на ООН само 12 държави със средни доходи, 27 държави с по-високи доходи и 71 държави с много високи доходи са достигнали тази граница от 40% сред населението си, информира БГНЕС.

Нито една държава, класифицирана като страна с ниски доходи, не е достигнала същото ниво. Към 25 ноември 4,15 милиарда души са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, като 3,2 милиарда от тях са напълно ваксинирани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК