Зависят ли антителата и имунният отговор срещу Ковид-19 от възрастта?

Проучване установи, че тези, които са прекарали лека форма на Ковид-19, значително подобряват имунитета си, ако са ваксинирани

30.11.2021 | 11:33 Редактор: Жаклина Иванова
Зависят ли антителата и имунният отговор срещу Ковид-19 от възрастта?

Реакцията на антителата при хора, заразени с Ковид-19, варира в зависимост от възрастта, откриват канадски изследователи от университета в Монреал, чието проучване е представено в сп. Scientific Reports.

Тези антитела са по-многобройни и генерират по-голяма защита при хора над 50-годишна възраст, като за това роля играят и други фактори, като предишни заболявания или генетична предразположеност.

Проучването е направено с ограничен брой пациенти и целта е била да се установи дали имунитетът, създаден от инфекция със SARS-CoV-2 или имунният отговор от ваксината е по-ефективен.

В него са включени 32-ма възрастни, заразени с първоначалния вариант на SARS-CoV-2, които са прекарали заболяването без нужда от хоспитализация в първата фаза на пандемията.

Имунният отговор е добър при всички анализирани възрастни, но тези над 50-годишна възраст произвеждат повече антитела от възрастните под тази възраст, обяснява директорът на изследването проф. Жан-Франсоа Масон.

Учените са открили, че тези антитела осигуряват по-мощна защита чрез тест, с който са измерили способността на антителата да блокират спайк протеина -  този, който позволява на коронавируса да навлезе в клетките.

Тестът е проведен с коронавирус от Делта вариант - най-разпространеният досега в света.

Важно е да се подчертае, защото не се открива същото явление при други варианти, допълва професорът.

Всъщност, в сравнение с другите варианти - бета - с произход от Южна Африка, или гама - с произход от Бразилия, антителата тук реагират с намаляване на отговора между 30% и 50%.

Проучването установява също, че хората, които са прекарали лека форма на Ковид-19, значително подобряват имунитета си, ако са ваксинирани. Нивото на антителата в кръвта се удвоява след ваксинация.

Същият ефект се наблюдава и при ваксините Pfizer и AstraZeneca, и именно с тях са били ваксинирани доброволците от проучването. Не е тестван имунният отговор от други ваксини.

Изследователите съобщават за конкретен случай на 49-годишен мъж, при който след инфекцията не са открити антитела. Титърът на антителата му се повишава едва след ваксинация.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК