Акциите на BioNTech и Moderna скочиха след информация за ваксина срещу Омикрон

Pfizer заяви, че може да има готова нова версия в рамките на 100 дни

29.11.2021 | 23:10 Редактор: Жаклина Иванова
Акциите на BioNTech и Moderna скочиха след информация за ваксина срещу Омикрон

BioNTech SE и Moderna Inc. работят за адаптиране на своите ваксини срещу Ковид-19 за справяне с варианта Омикрон, като германският партньор на Pfizer Inc. заяви, че може да има готова нова версия в рамките на 100 дни, ако е необходимо, пише Bloomberg.

Първите стъпки за разработване на нова ваксина се припокриват с изследванията, необходими, за да се прецени дали ще е необходима нова ваксина - процес, който и BioNTech, и Moderna започнаха миналия четвъртък, когато новините за новия вариант започнаха да се разпространяват по света.

BioNTech, Pfizer и Moderna се подготвяха от месеци за възможността да се наложи да променят своите ваксини, за да се справят с нов вариант. Те ще могат да ги придвижат с безпрецедентна скорост: и двете ваксини използват информационна РНК технология, което съкращава времевата линия за разработването на нова ваксина само до няколко месеца.

Омикрон породи опасения по целия свят, като страните прилагат забрани за пътуване, за да печелят време, докато изследователите се надпреварват да проучат дали новият вариант може да избегне ваксините и ще се разпространи по-бързо.

Акциите на BioNTech се покачиха с 5,5% в търговията преди отварянето на борсите в САЩ, удължавайки скока от 14% в петък. Moderna скочи с 11%.

BioNTech и Moderna заявиха, че трябва да стане ясно до седмици дали ще трябва да коригират ваксините си.

Стандартната процедура е да започнем разработването на актуализирана ваксина успоредно с провеждането на тестове за това как новият вариант реагира на съществуващата ваксина, "за да не се губи време", казаха от BioNTech.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК