BioNTech вече започна работа върху ваксина за варианта Омикрон

Компанията заяви, че ще бъдат необходими 2 седмици за изследване на нивото на защита срещу него

29.11.2021 | 18:14 Редактор: Жаклина Иванова
BioNTech вече започна работа върху ваксина за варианта Омикрон

Компанията BioNTech е започнала работа върху ваксина, предназначена специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, който бе установен първо в Южна Африка.

Разработването на адаптирана ваксина е част от стандартната процедура. Първите действия за евентуална нова ваксина се провеждат успоредно с оценката дали такава ще е необходима след възникването на Омикрон.

BioNTech вече заяви по-рано, че ще бъдат необходими две седмици за изследване на нивото на защита срещу новия вариант, осигурявано от произвежданата от нея ваксина заедно с Pfizer.

Междувременно главният изпълнителен директор на компанията Moderna Стефан Бансел обяви, че ще са необходими две до шест седмици, докато данните покажат дали тяхната настояща ваксина срещу коронавирус е ефективна и срещу варианта Омикрон.

Бансел отбеляза, че може да отнеме месеци преди специфичните за Омикрон ваксини да могат да бъдат произведени и предоставени, но беше оптимист по отношение на перспективите за овладяване на коронавируса поради мерките, предприети от страните.

Той коментира и опасностите от новооткрития варинат, като го нарече "силно заразен" и отново посочи, че компанията напредва в проучването на кандидат за бустерна доза, насочен към варианта Омикрон.

Компанията Johnson and Johnson също разкри в понеделник, че оценява ефективността на своята коронавирусна ваксина срещу варианта Омикрон.

Фармацевтичната компания отбеляза, че тества кръвен серум от участници в различни бустерни проучвания, за да търси неутрализираща активност срещу новооткрития вариант, информира БНР.

J&J заяви, че се стреми да произведе специфична за Омикрон ваксина, ако това е необходимо.

"Ние оставаме уверени в силните хуморални и клетъчно-медиирани имунни отговори, предизвикани от ваксината срещу Ковид-19 на Johnson & Johnson, демонстрирани от издръжливостта и широчината на защита срещу варианти в клиничните проучвания до момента", коментира глобалният ръководител на изследванията на компанията Матаи Мамен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК