Корица на National Geographic и лице на войната в Афганистан - Шарбат Гула се спаси в Италия

Фотографът Стийв Маккъри я запечата завинаги в историята

29.11.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Момичето от една от най-известните корици на списание National Geographic получи убежище в Италия. Станалата известна като "афганистанското момиче" Шарбат Гула - вече е жена на 49 години, успя да избяга от войната, на която стана символ.

Малкото момиче с пронизващи зелени очи спира дъха на целия свят от корицата на списанието. Фотографът Стийв Маккъри я вижда в бежански лагер за афганистанци в Пакистан и успява да улови погледа, превърнал се в символ на войната в Афганистан през 1984 г.

Днес тя се намира в Рим. Майка е на 5 деца, едно от които е починало. Шарбат Гула остана вдовица, а сега започва нов живот. За разлика от много други жени в родината си, които днес са под властта на талибаните. 

През 2016 г. е пратена в затвора в Пакистан по обвинение за фалшифициране на документи за самоличност, за да може да живее в страната. По-късно е изпратена обратно в Афганистан. Пред афганистанска телевизия тя разказва за живота си.

"Аз бях на 10 г., когато беше направена снимката. На 8 станах бежанец. 35 години прекарах в Пакистан", споделя Гула.

За емблематичната снимка разбрала цели 17 години след излизането ѝ на корицата. Част от пътя ѝ остава Стийв Маккъри, който полага усилия тя да бъде депортирана в Европа. 

Когато я снима той няма представа кое е момичето. Не я пита ѝ за име. Нищо не се знае за нея до 2002 г., когато той тръгва по следите на изгубеното време. А днес, на 70 години, Стийв Маккъри остава неразделен с фотоапарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК