Биолог: Всеки трябва да се чувства неваксиниран спрямо Омикрон варианта

Георги Маринов е песимистично настроен, че ваксините ще действат срещу новия вариант на коронавирус

28.11.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Новият вариант на коронавируса вече е в 7 европейски страни. Омикрон притежава извънредно висок брой мутации, предупреждават експерти от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

Преди появата на Омикрон в Южна Африка регистрират по около 200 случая на Ковид-19 дневно. След засичането на най-новия вариант, те скачат до 2000 на ден. 

Първите случаи на Омикрон в южноафриканския регион регистрира председателят на Южноафриканската медицинска асоциация. Досега наблюденията на д-р Анжелик Котци са, че новият вариант протича сравнително леко, а заразените са предимно млади мъже. 

"Симптомите му са "необичайни, но леки" при здрави пациенти. Но не знаем дали този вариант може да причини усложнения при възрастни хора и неваксинирани. Никой от заразените не е загубил обонянието или вкуса си. Те споделят, че имат болки в мускулите и умора за ден или два", посочи д-р Котци.

Учените в цял свят гледат с особено внимание към новия вариант на вируса. Според Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд не може да се правят заключения, че Омикрон протича леко на база на случаите в Южна Африка. Причината – населението там е предимно младо, средната им възраст е 27 години

"В Южна Африка повечето хора са го карали, имат антитела и виждате резултатите в момента – вертикална крива нагоре, каквато не се е виждала преди. Пробива се толкова жестоко естественият имунитет, а и секвенцията на вируса е ужасяваща", посочи Маринов. 

Лекарите регистрират около 50 мутации на новия вариант. 

"Това е възможно най-лошият сценарий откъм мутации. Затова всеки един учен, който е изследвал мутационния профил на spike-протеина към момента, е изключително песимистично настроен откъм това, че ваксините въобще ще работят", смята биологът. 

"На база епидемиологичния профил към момента и на база това, което се знае за тези мутации – всеки трябва да се счита за напълно неваксиниран без значение колко дози има и колко време е минало от тях", добави Маринов.

Специалистите в България секвенират проби всеки ден. Засега вирусът не е засечен у нас.

"В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, защото вече се срещнахме и с други варианти. Да речем, Бета вариантът, който също дойде от Южна Африка, също така се отличаваше със сравнително по-добра способност да бяга от имунния отговор. Така че той на теория беше изключително опасен вариант, но за щастие, не успя да се разпространи", успокои вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон – се разпространява около 3 пъти по-бързо от предходните.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
ee22
преди 2 години
Цирка продължава с пълна сила :)))))) Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
milica
преди 2 години
Кой е този, нова звезда Сигнализирай за неуместен коментар