Повече от половината австрийци подкрепят задължителната ваксинация

Делът на подкрепа за мерките до голяма степен е в унисон и с дела на ваксинирани в страната

27.11.2021 | 15:15 Редактор: Здравко Черкезов
Повече от половината австрийци подкрепят задължителната ваксинация

Мнозинството от жителите на Австрия подкрепят плановете на правителството да направи ваксинирането срещу коронавируса задължително.

Общо 60% от анкетираните в допитване на Unique Research смятат последните мерки на властите във Виена за "напълно правилни" или "по-скоро правилни".

Австрия е първата страна от Европейския съюз, която обяви задължително ваксиниране и завръщане към блокадите по-рано тази седмица в опита си да намали ефекта от поредната коронавирусна вълна. Според предложение хората, които не искат да бъдат ваксинирани, може да подлежат на глоби от няколко хиляди евро, считано от февруари.

В същото време 36% от респондентите намират мерките напълно или по-скоро погрешни, пише investor.bg.

Делът на подкрепа за мерките до голяма степен е в унисон и с дела на ваксинирани в страната от 66% - един от най-ниските в западна Европа. Въпреки това от началото на месеца броят на хората, които си поставят първа доза, се е увеличил до почти 71%.

Според допитването подкрепата за задължителното ваксиниране е най-силна сред хората над 60-годишна възраст – 72%, а най-ниска е сред хората под 30-годищи (47%).

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК