Руски лекари канят антиваксъри в моргите, за да ги уверят в нуждата от имунизирането

Кремъл оценява това като "много положително"

24.11.2021 | 15:00 Редактор: Здравко Черкезов
Руски лекари канят антиваксъри в моргите, за да ги уверят в нуждата от имунизирането

11 главни лекари на болници, лекуващи пациенти от коронавирус, включително Денис Проценко, който участва в парламентарните избори в листата на Единна Русия, се обърнаха към противниците на ваксинацията. Те ги извикаха в "червени зони" и морги, за да се уверят, че имат нужда от ваксинации. Адресатите на призива отхвърлят критиките на лекарите, а Кремъл оценява това като "много положително", съобщи Би Би Си.

Отворено писмо е адресирано до 12 фигури - партийните лидери Генадий Зюганов, Сергей Миронов и Пьотър Толстой, бившият депутат от Държавната дума Вячеслав Лисаков, ръководителят на движението "Същност на времето" Сергей Кургинян, актрисата Мария Шукшина, певиците Наталия Ветлицкая и Катя Лел, актьора Егор Бероев, телевизионния водещ Оскар Кучера и музикантите Юрий Лоза и Константин Кинчев.

В призива си главните лекари предлагат да се организират за лидерите на общественото мнение обиколка на реанимационни центрове с пациенти с Ковид-19 и патологични отделения, тоест морги.

"Имайки предвид колко хора ви четат и слушат, ще намерим време да ви преведем през червените зони, интензивните отделения и патологични отделения на нашите болници. Може би след това ще промените позицията си и ще умрат по-малко хора. Ние ви очакваме", се казва в писмото, което сутринта беше цитирано от няколко руски медии, .

Представителят на Зюганов Александър Юшченко в отговор на въпрос на Znak.com дали лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация ще отиде в "червената зона", отговори уклончиво: "Зюганов винаги е в "червената зона" – цялата страна е "червена зона."

"Не може да има задължителна ваксинация, всеки лекар ще ви каже. А ако имате алергия? И тези, които са били болни, имат по-добър имунитет от тези, които са ваксинирани. Хората идват при мен и ми казват, че шефовете им ги карат да се ваксинират, въпреки че са боледували неотдавна", каза самият Зюганов, цитиран от dnes.bg.

"Странно писмо", каза Кучера пред радио "Говори Москва". "Тоест тези хора незнайно защо са решили, че отричам болестта. В никакъв случай. Бих могъл – ако имах такава възможност, да ги поканя в "червените зони" на болните от туберкулоза, пневмония и онкоболни. Те също умират. Въпреки това не съм принуден да бъда ваксиниран срещу тези заболявания, от които има много повече смъртни случаи."

"Ние не сме против ваксините, ние сме против неизпитаните ваксини, а именно това ни се предлага", каза Лисаков пред медията "Подем". По думите на бившия депутат, самият той е работил в мобилен реанимационен екип.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК